Nagyvilág

Schmitt: egész Európa bizakodással várja Horvátország csatlakozását

Nagyon fontos stratégiai partnerei vagyunk egymásnak, számíthatunk egymásra - fogalmazott horvátországi látogatásán a magyar államfő.

Egész Európa bizakodással várja Horvátország európai uniós csatlakozását, az ország belépése példaértékű lesz az egész térség számára, és reménnyel tölt majd el minden szomszédos országot – jelentette ki Schmitt Pál pénteken Zágrábban, a horvát államfővel való tárgyalásait követő sajtótájékoztatón.

A kétnapos zágrábi látogatás első napján a magyar köztársasági elnök kifejtette: jelentős előrehaladást ért el Horvátország az öt évvel ezelőtt kezdődött csatlakozási folyamatban. Bizakodását fejezte ki, hogy a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség idején, márciusban vagy júniusban – valamelyik elnöki csúcstalálkozó idején – “hivatalosan befejeződhetnek a tárgyalások, és aláírhatják a csatlakozási szerződést”.

Schmitt Pál a két ország kapcsolatáról úgy fogalmazott, hogy üzenetértéke is van az államfői találkozónak, amely “népeink összetartását és barátságát szimbolizálja”. Ugyancsak szimbolikusnak nevezte, hogy vendéglátója, Ivo Josipovic első útja éppen Magyarországra vezetett beiktatását követően.

“Egymásnak nagyon fontos stratégiai partnerei vagyunk, számíthatunk egymásra” – tette hozzá.

Ivo Josipovic úgy üdvözölte a magyar államfőt mint Horvátország nagy barátját, és köszönetét fejezte ki Magyarországnak az uniós csatlakozás terén kifejtett támogatásáért. Egyben annak a reményének is hangot adott, hogy a tervek szerint 2012-re az Európai Unió teljes jogú tagjává válik Horvátország.

A horvát köztársasági elnök nem titkolta, országa “nagyon jól tudja, milyen feladatok várnak még rá, milyen területeken kell határozott és nagy lépéseket tennie”. Ide sorolta az igazságügy reformját, a korrupció elleni harcot, a nemzetközi bírsággal való együttműködést és a gazdasági struktúraváltást.

Egy kérdés kapcsán kitért arra is, hogy Horvátország számára a gazdaság terén a hajógyárak privatizációja például érzékeny kérdés, de a gazdaság átalakítása szociális szempontból is nagy terhet ró a kormányra. Másrészt az igazságszolgáltatás reformja sem mehet végbe egyik napról a másikra, de az Európai Unió remélhetőleg elismeri az erőfeszítéseiket – fogalmazta meg.

Hozzátette, hogy a megvesztegetések elleni harc “nagyon sokáig politikai probléma volt Horvátországban”, de meghirdették “a korrupcióval szembeni nulla toleranciát, és az első eredmények már jól láthatók”. Ez a küzdelem pedig a társadalom minden területére kiterjed Josipovic szerint.

A sportot, az oktatást, a kultúrát és a gazdaságot is érinti, de “a legmagasabb politikai szinten is vannak olyan ügyek, amelyeket az igazságszolgáltatásnak kell kezelnie”. A legfontosabb, hogy az ilyen ügyekben a politikának “semmilyen befolyással nem szabad lennie az igazságszolgáltatásra” – hangsúlyozta a horvát államfő.

Ivo Josipovic röviden kitért arra is, hogy magyar partnerével kisebbségi kérdésekről, a kulturális sokszínűségről, fejlesztési kérdésekről és regionális politikákról is eszmecserét folytattak megbeszéléseik során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik