Nagyvilág

Schmitt Pál Magyarország első számú nagykövete kíván lenni

Schmitt Pál Magyarország első számú nagykövete szeretne lenni, képviselni az ország érdekeit, és építeni kapcsolatait.

A köztársasági elnök kedden a diplomáciai testület tagjait a Sándor-palotában fogadva azt is hangsúlyozta, hogy az ország nemzetközi elismertségének és hitelének visszaállítását tekinti legfontosabb feladatának.

Hivatalba lépése óta a köztársasági elnök először látta vendégül a Magyarországra akkreditált diplomatákat. A találkozón Schmitt Pál kiemelte: a magyar választók bebizonyították, hogy kiállnak a demokratikus értékek mellett, elutasítják a szélsőségeket, és képesek nemzeti egységbe tömörülni.

Államfői tevékenységéről szólva Schmitt Pál az alkotmányban rögzített feladatai mellett három vállalást említett: fel kíván lépni a magyar nyelv védelméért, az egészséges életmód és sport népszerűsítéséért a fiatalok körében, valamint a tudásalapú társadalom megteremtéséért.

Schmitt Pál megemlítette, hogy miután első hivatalos útján Ausztriában járt, a következő hónapokban személyesen kívánja felkeresni a többi szomszédos országot is. Megjegyezte, azért is látogatott el nemrég a Vatikánba, mert úgy gondolja, a katolikus egyház olyan értékeket képvisel, amelyek segíthetnek “a morális és spirituális válságban” lévő magyaroknak.

A 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a köztársasági elnök elmondta: a magyarok bizonyíthatják, hogy képesek az európai ügyek “menedzselésére”. Magyarország készen áll a feladatra – jelentette ki Schmitt Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik