Nagyvilág

Növekvő terrorfenyegetettség a Mohamed-karikatúrákat közlő lap ellen

Az iszlám szélsőségesek körében egyre népszerűbbé válnak a karikatúrákkal összefüggésbe hozható szimbólumok elleni támadások.

A Mohamed-karikatúrákat közlő dániai lap ellen irányult azon három személy terve, akiket terrorcselekmény előkészítésének vádjával vettek őrizetbe júliusban Norvégiában -jelentették norvég és dán rendőrségi források kedden. A dániai rendőrség hírszerzési csoportja elmondta, hogy az összeesküvés a Jyllands-Posten napilap, illetve a hatalmas felháborodást kiváltó rajzok készítői ellen irányultak.

Siv Alsen a norvég rendőrség biztonsági szervezetének szóvivője az Associate Pressnek úgy fogalmazott: egyik gyanúsítottjuk, a 37 éves iraki kurd Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak bevallotta, hogy célpontjuk valóban a dán napilap volt. Ebben a hónapban ez volt a második alkalom, hogy a Jyllands-Posten ellen terveztett merényletre derült fény. A dániai hatóságok szerint mindez azt jelzi, hogy az iszlám szélsőségesek körében egyre népszerűbbé válnak a Dánia és a karikatúrákkal összefüggésbe hozható szimbólumok elleni támadások.

A turbán helyett bomba-feljfedőt viselő Mohamed prófétáról készült rajzokk 2006-ban járták be a világsajtót, amely hatalmas felháborodást keltett az iszlám társadalmakban. A tiltakozók istenkáromlásként értékelték a rajzokat, míg a másik oldalon a sajtó függetlenségével és a szólás szabadságával érvelve védték a publikált rajzokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik