Nagyvilág

Elítéli a Korán-égetést a dán karikaturista

A Mohamed-karikatúrája révén világszerte ismertté vált dán rajzoló bírálta az amerikai keresztény szekta által szombatra tervezett Korán-égetést.

Kurt Westergaard a berlini Die Weltnek adott interjúban nemmel felelt arra kérdésre, vajon helyesnek találja-e Terry Jones lelkész beharangozott akcióját. “Egy-egy provokáció tulajdonképpeni célja, hogy elgondolkodtasson, megvilágosítson és felismerésre késztessen. Ebben az esetben viszont szó sincs erről” – jelentette ki a 75 éves karikaturista.

A német lapnak arra panaszkodott, hogy az őt ért támadásokra mindig megpróbált párbeszéd kezdeményezésével reagálni – nem sok sikerrel. Egyszer például meghívta otthonába a dániai iszlám közösség elnökét, és tv-kamerák előtt beszélgetett vele.

“Azt feleltem, nem kérek bocsánatot a rajzomért”. Erre roppant mérges lett, és azt mondta: ő tudja, hogy a Jyllands Posten (ahol Westergaard nevezetes Mohamed-karikatúrája megjelent) zsidó és amerikai körök ellenőrzése alatt áll, “és ha nem uszít a muzulmánok ellen, akkor megszüntetik”.

Westergaard szerint a dán szatíra senkit és semmit nem kímél: éppúgy céltáblájává válhat a királynő, mint a kormányfő, a pápa vagy maga Krisztus. Azzal, hogy a muzulmánokat is kifigurázza, azt fejezi ki, hogy őket is a dán társadalom egyenrangú szereplőinek tekinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik