Nagyvilág

Clinton: orosz bevándorlók nehezítik a békétárgyalásokat

Nagy felháborodást váltott ki Bill Clinton Izraelben azzal a véleményével, hogy az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötésének az orosz bevándorlók a fő akadályozói.

Az Izrael egyik legfőbb barátjának tartott volt amerikai elnök, aki New Yorkban egy kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki gondolatait újságíróknak, kijelentette: az izraeli fegyveres erők kötelékében egyre több olyan fiatal szolgál, aki a különböző telepeken élő orosz bevándorlók gyermeke, és ők azok, akik a legkeményebben ellenzik a terület megosztását. “Ez egy másik Izrael, ahol a lakosság 16 százaléka oroszul beszél”- hangsúlyozta Clinton.

A Foreign Policy című szakfolyóirat beszámolója szerint Clintonnak az a véleménye, hogy legkevésbé az orosz ajkú izraeliek tartják fontosnak a palesztinokkal kötendő békét. Izraelt “saját országuknak érzik, benne látják jövőjüket”. “Az orosz bevándorlók nem tudnak elképzelni sem történelmi, sem más indokot, amely igazolná az ország területének megosztását”- idézte Clintont a folyóirat.

A kijelentés kapcsán sajnálkozásának adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik