Nagyvilág

Közel-keleti béketárgyalás: vegyes fogadtatás

Az amerikai elnök különmegbízottja szerint haladást értek el a zsidó telepek ügyében, más források feszült hangulatról számoltak be.

George Mitchell megerősítette, hogy Jeruzsálemben szó volt a kérdésről, “folytatjuk erőfeszítéseinket az előrelépés érdekében, és úgy véljük, ez történt”.

Egy névtelenül nyilatkozó palesztin vezető viszont azt állította: Mahmúd Abbász elnök a tárgyalások feladásával fenyegetőzött, ha folytatódik a zsidó telepek építése a palesztin területeken. Abbász azt követően mondta ezt, hogy Benjámin Netanjahu a vitatott telepek építésének folytatását emlegette.

Mitchell szerint Netanjahu, Abbász és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2 órán át tárgyaltak az izraeli vezető jeruzsálemi rezidenciáján, s megállapodtak, hogy folytatják a békemegállapodás kidolgozására irányuló erőfeszítéseiket.

Szakértők azonban figyelmeztetnek: a megbeszélések most válságos szakaszhoz érkeztek, hiszen szeptember végén lejár az izraeli vezetés által meghirdetett ciszjordániai telepbővítési moratórium, s ha ezt nem hosszabbítják meg, akkor a palesztinok kivonulhatnak a tárgyalásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik