Belföld

New Yorkba utazik Schmitt Pál

Schmitt Pál köztársasági elnök vasárnap hivatalos látogatásra New Yorkba utazik.

Az államfő kedden beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén, pénteken pedig felszólal a közgyűlés általános vitájában.

Az ENSZ-csúcstalálkozót a millenniumi fejlesztési célokról hétfőtől szerdáig tartják. A világszervezet tagállamai a 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok keretében elhatározták, hogy 2015-ig többi között felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők és az éhínségtől szenvedők arányát, és biztosítják, hogy minden gyermek befejezze az általános iskolát; kétharmadával csökkentik továbbá azon gyerekek arányát, akik nem élik meg az ötödik életévüket.

A köztársasági elnök megbeszélést folytat Iszlam Karimov üzbég és Gjorge Ivanov macedón elnökkel, Mohamed Vahid Hasszan Manik maldív alelnökkel, Leonel Fernández Reyna dominikai és Mahinda Radzsapaksze Srí Lanka-i, valamint Toomas Hendrik Ilves észt elnökkel.

Schmitt Pál a tervek szerint New Yorkban ellátogat a Magyar Házba, majd a magyar református templomba és találkozik a presbiterekkel, valamint a gyülekezet tagjaival, látogatást tesz továbbá a Szent István Római Katolikus Plébánián és a magyar baptista templomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik