Nagyvilág

Schmitt Pál a szlovén elnökkel találkozott

A szlovén és a magyar gazdasági együttműködésről, a két ország nemzeti kisebbségeinek helyzetéről tárgyalt Ljubljanában a két államfő.

Schmitt Pál a találkozón megemlítette, hogy Szlovénia már túl van az Európai Unió soros elnökségén, és bebizonyította, hogy egy “kis ország is képes Európa dolgait kézbe venni”.

Közölte: Magyarország érdekelt az évi egymilliárd háromszázmillió eurónyi kereskedelmi forgalom további növelésében Szlovéniával.

Schmitt Pál biztosította a szlovén államfőt arról, nem diszkriminációról van szó akkor, ha van olyan dolog, amit Magyarország még nem teljesített az országban élő szlovén kisebbség kéréséből. Anyagi nehézségek akadályozták a megvalósítást – tette hozzá.

Szlovén újságírói kérdésre válaszolva közölte: a szlovén fél részéről kérésként hangzott el szlovén nyelvű óvoda nyitása Magyarországon, valamint az, hogy a Magyar Televízióban legyen szlovén nyelvű adás.

Arra a szlovén felvetésre, hogy még mindig nincs képviselete a szlovén kisebbségnek a magyar parlamentben, Schmitt Pál azt válaszolta: az Orbán-kormánynak az a szándéka, hogy megadja jogaik gyakorlását az országban található kisebbségeknek.

Danilo Türk szlovén államfő úgy fogalmazott: Ljubljana arra törekszik, hogy a kétnyelvűség fejlődjön azon a területen, ahol a magyar nemzetiség él. Hozzátette: azt szeretnék, ha Magyarországon is fejlődne a szlovén kisebbség helyzete a Rába-vidéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik