Nagyvilág

Olasz atomreaktorok ellen tiltakozott a Greenpeace

A Greenpeace környezetvédő szervezet mintegy negyven aktivistája tüntetett Olaszország bécsi nagykövetségénél olasz atomerőmű-tervek ellen.

A szervezet közleménye szerint a tüntetők felmásztak a követség épületének erkélyére és onnan egy Állítsátok meg Berlusconi atomőrületét feliratú transzparenst lógattak le. Az épület előtt védőöltözetbe öltözött aktivisták tüntettek, sugárzásmérőkkel és szirénákkal felszerelkezve, és úgy tettek, mintha sugárzásveszély miatt védőövezetet létesítenének a követség körül.

A Greenpeace közlése szerint az olasz kormány a térség lakóinak tiltakozása ellenére négy atomerőművet akar építeni Észak-Olaszországban, az egyiket feltehetően a Velencéhez közeli Chioggiában.

A szervezet olaszországi szóvivője, Alessandro Gianni azzal vádolta a római kormányt, hogy titokban akarnak dönteni a beruházások helyszínéről.

Az akcióban olasz és osztrák környezetvédők egyaránt részt vettek. Az osztrák aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy egy nukleáris baleset esetén a radioaktív sugárszennyezés Ausztriát is elérhetné a gyakori déli széljárás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik