Nagyvilág

Titkos urándúsítóról beszél az iráni ellenzék

Egy iráni ellenzéki szervezet újabb titkos urándúsítóról informálta Washingtont, de amerikai szakértők kétségeiket fejezték ki az állítással kapcsolatban.

Egy iráni ellenzéki szervezet olyan iratot juttatott el az amerikai kormányhoz és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ), amely szerint Teherán hamarosan befejezi egy újabb titkos urándúsító üzem építését. Amerikai szakértők kétségeiket fejezték ki az állítással kapcsolatban.

Az Iráni Népi Mudzsahedin Szervezet (angol rövidítése: PMOI) információi szerint Irán új urániumdúsító üzemét Teherántól 120 kilométerrel nyugatra, egy Kazvin városa közelében található hegy alá süllyesztve igyekszik megépíteni. A gerillaszervezet – amelyet az Egyesült Államokban egyébként hivatalosan terrorista csoportként tartanak nyilván – az állítja, hogy a 311-es kódnevű létesítmény 85 százalékban már elkészült.

Az új “leleplezés” a jelek szerint semmilyen konkrét bizonyítékot nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a helyszínen valóban urándúsító centrifugákat rejtő, föld alatti termek lennének.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy az amerikai kormány tanulmányozni fogja a hozzá eljuttatott adatokat. A NAÜ részéről csütörtökön csak annyi hangzott el, hogy “következtetések levonásához több adatra lenne szükség”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik