Nagyvilág

Le Monde: Franciaország besározta nemzetközi imázsát

A kelet-európai romák elleni fellépéssel és a kritikákra adott válaszokkal Franciaország nemzetközi imázsán jelentős folt esett - írja a Le Monde tekintélyes francia lap.

A mértékadó liberális újság szerint francia diplomaták zavartan ismerik el, hogy a romák kiutasításával kapcsolatos nemzetközi állásfoglalások az ENSZ-től kezdve az Európai Parlamenten át a pápáig hatalmas károkat okoztak Franciaország nemzetközi megítélésében. Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosának nyilatkozata és az arra adott francia válaszok pedig újabb bírálathullámot indíthatnak el.

Az európai intézményrendszerrel szemben védekező helyzetbe és magyarázatokra kényszerült francia kormány gyakorlatilag elvesztette támogatóit ahhoz, hogy hitelesen tudjon reagálni az olyan, valóban sértő megjegyzésekre, mint amilyet Fidel Castro tett, amikor azt állította, hogy a Franciaországból kiutasított romák “egyfajta rasszista holokauszt” áldozatai – mondta a lapnak egy diplomata, hozzátéve, hogy sorolhatná a hasonló, Pekingből vagy Moszkvából érkező üzeneteket.

A Le Monde azt hangsúlyozza: a tekintélyelvi vezetésű államok évek óta azt vetik a nyugati országok szemére, hogy kettős mércét alkalmaznak és folyamatosan kioktatják őket. Ezentúl viszont ha Franciaország szót emel majd egy-egy olyan ország ellen, amely semmibe veszi az emberi jogokat, feltehetően majd az lesz a válasz, hogy inkább söpörjön a saját háza táján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik