Nagyvilág

Magyarország is az EU-pénzügyminiszterek “étlapján”

Az európai gazdasági és pénzügyi helyzet, benne Magyarország helyzetével, lesz az egyik fő téma az EU pénzügyminisztereinek keddi értekezletén.

A Les Échos című francia gazdasági lap vasárnapi írása alapján.

A huszonhét tagállam pénzügyekért felelős miniszterei megpróbálják folytatni a gazdaságirányítás reformját, és tanulmányozzák a belga elnökség új javaslatait egy európai bankadó megteremtésére.

“A magyar helyzet, miután Magyarország úgy döntött, hogy hagyja lejárni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU segítségéről 2008-ban között megállapodást, és önállóan óhajtja finanszírozni magát a piacról, továbbra is jelen van” – írta az újság. “Sok tagállam van még nyomás alatt, és érződik a sürgősség. Nem lehetetlen tehát, hogy a magyar álláspont meglepetést kelt” – idézte a lap egy meg nem nevezett EU-diplomata véleményét.

A soros belga EU-elnökség napirendjén van ismét a bankadó és az ügyleti (tranzakciós) adó programja – folytatta a jövő heti témák ismertetését a Les Échos. A bankok megadóztatásában már elvi egyetértés van az EU tagországai között, de még tárgyalni kell a részletekről, a merítés szélességéről és a kivetés módjairól. Az ügyleti adó bonyolultabb, mert az EU-országok csak akkor vetnék ki, ha erről az adófajtáról nemzetközi megállapodás is születnék a Húszak (G20) keretében – írta a francia gazdasági lap.

Az újság idézte az EU gazdasági és pénzügyi biztosát, Olli Rehnt arról, hogy az Európai Bizottság szeptember 13-án ismerteti új gazdasági előrejelzéseit, és bizonyára javítani fogja jóslatait a májusihoz képest. A félévente, legutóbb májusban kiadott előrejelzésében az EU-bizottság 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsített az euróövezetnek idénre, és 1,5 százalékosat jövőre a tavalyi, 4,1 százalékos visszaesés után. Az egész EU-nak 1,0 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi átlagos gazdaságnövekedést jósolt a bizottság a tavalyi, átlagosan 4,2 százalékos zuhanás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik