Nagyvilág

Depressziósok a mélyben rekedt bányászok

Néhányan depressziósok lettek a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászok közül.

A helyi egészségügyi miniszter, Jaime Manalich közlése szerint legalább öt bányászon úrrá lett a búskomorság, ezért visszautasították, hogy megjelenjenek a legutóbbi videó felvételén, amit a családtagok megnyugtatására készítettek az ellátmányt biztosító csövön leeresztett kamerával.A 33 bányászt három hete zárta el egy omlás a külvilágtól, de csak a múlt hét végén derült ki, hogy életben vannak. Azóta folyamatosan küldik le nekik az ellátmányt és a családtagjaik üzeneteit. Legutóbb arról is tájékoztatták őket, hogy akár három hónapig, vagyis karácsonyig is eltarthat, mire ki tudják hozni őket. Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy pszichiáterek megpróbálnak lelket önteni a bányászokba.

A mentési akcióért felelős mérnökcsoport vezetője. Andre Sougarret pénteken bejelentette, hogy vasárnap, vagy hétfőn reggel kezdődik a mélyben rekedt chilei rézbányászok felszínre hozását célzó menekülő járat fúrása egy 29 tonnás ausztrál géppel, amihez elkészítették a betontalapzatot. A művelet azért tart hónapokig, mert a gép maximum 20 métert tud haladni naponta, ráadásul tágítani is kell majd a furatot, hogy átférjen rajta egy ember.

Addig a bányászok a múlt vasárnap lefúrt csövön keresztül kapnak élelmet, vizet, gyógyszereket, és azon keresztül kommunikálnak velük. A chilei egészségügyi hatóságok mindent elkövetnek, hogy segítsék a bányászokat, akik közül várhatóan egyre többen lesznek nyomott állapotban az elkövetkező hónapokban az elszigeteltség és a várakozás miatt.

Néhány napon belül a helyszínre érkezik a NASA négy szakértője, hogy az űrutazásoknál, illetve az űrbéli hosszabb misszióknál szerzett tapasztalatok alapján segítsenek a bányászok mentális állapotának javításában. Sőt, a helyszínre várnak az 1972-es híres repülőgép katasztrófa 16 túlélője közül öt embert. Az Uruguayba tartó gép az Andokban zuhant le, és a túlélők 72 napon át vártak a megmentőikre, de az élelmük elfogyott, és halott társaik húsából voltak kénytelenek enni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik