Nagyvilág

Lista készült a világ legbefolyásosabb elítéltjeiről

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz egykori orosz kőolajkonszern volt főrészvényese a második legbefolyásosabb ember a rács mögött ülők között a világon.

Ezt állapította meg a Foreign Policy című tekintélyes amerikai folyóirat.

A lista élén Huang Kuang-jü áll, két éve még Kína leggazdagabb embere, akin egy korrupcióellenes kampányban idén statuáltak példát, 14 évi börtönre ítélve őt.

A harmadik a “vak sejkként” ismert Omar Abdul-Rahman, az egyiptomi Dzsihad vezére, aki 1993 óta van börtönben, s akit 1995-ben a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett első robbantásos merénylet szervezése miatt ítéltek el.

Végül az öt legbefolyásosabb elítélt sorát Ang Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikus zárja. Szú Kji az 1980-as évek óta harcol hazája erőszakmentes demokratizálásáért, s 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki „a demokráciáért és emberi jogokért való erőszakmentes küzdelméért”.

Hodorkovszkijnak nincsenek illúziói Medvegyev reformtörekvéseit illetően. A Nyezaviszimaja Gazeta című lapban azt írta: ha nem reformálja meg gyökeresen az igazságszolgáltatási rendszert, a “törvényesített erőszak” rezsimje azt kockáztatja, hogy az Oroszországban hagyományos módon, “alulról és véresen” rombolják majd le azt. Hodorkovszkijt 2003-ban ítélték el adócsalás vádjával, de hívei szerint bebörtönzését politikai ambícióinak köszönheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik