Nagyvilág

Lemondott a csecsen terrorvezér

Videóüzenetben jelentette be a csecsen terroristavezér, Doku Umarov, hogy lemond a senki által el nem ismert Kaukázusi Emírség vezetői posztjáról.

A YouTube-ra feltett videóban a 46 éves szakállas férfi vállalta annak idején a felelősséget a tömeggyilkos márciusi moszkvai robbantásokért.”Egyhangúan úgy döntöttünk, hogy lemondok mától.”- közölte Umarov a videóban, majd bejelentette: az iszlamista szervezet új vezetője Aszlambek Vadalov lesz, akit Umarov “fiatalnak és erélyesnek nevezett. Umarov azt is közölte: továbbra is folytatja a harcot a dzsihádban, és az új vezető minden támogatást meg fog kapni tőle.

Umarov halálhírét Moszkva többször is bejelentette korábban, de minduntalan feltűnt, hogy a szent háborúra buzdítson az általa Kaukázusi Emírségnek nevezett köztársaság önjelölt vezetőjeként. A terroristavezér már azelőtt az első számú közellenség volt Moszkva számára, hogy bombákat robbantott márciusban, a moszkvai metróban 39 ember halálát okozva.

2007 októberében Umarov több csecsen csoport egyesítése után nevezte ki önmagát az emírség első emberének több dél-oroszországi, kaukázusi régió “összevonásával”, majd hirdette meg a sariját, az iszlámtörvénykezést. Umarov 2006 júniusában lett terroristavezér, miután Baszajevet megölték az orosz biztonsági erők egy hónappal korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik