Nagyvilág

Minszk benépesítené a csernobili katasztrófa helyszíneit

Minszk tervei szerint 2020-ig fokozatosan fogják visszaállítani a mezőgazdasági termelésbe a radioaktív sugárzást szenvedett földeket.

A Belarusz Rendkívüli Balesetek Minisztériuma a napokban egy közleményt helyezett el a hivatalos weboldalán: a kormány új tervet dolgozott ki a csernobili katasztrófa által szennyezett területek benépesítésére. A világ úgy tűnik nem figyelt fel kellőképpen a belarusz kormány által bejelentett intézkedésekre, ugyanis elmaradt a jogosan várt nemzetközi tiltakozás, a külföldi lapok többsége eleresztette a füle mellett a belarusz nemzet szempontjából oly fontos és egyben olyannyira káros közleményt.

A Minszk által kidolgozott terv szerint tíz év alatt, 2020-ig fogják fokozatosan visszaállítani a mezőgazdasági termelésbe azokat a földeket, amelyeket radioaktív sugárzás ért 1986-ban. Nem kevés területről van szó, ugyanis a radioaktív sugárzás az ország 1/3-át érte, az ország mind a 6 megyéjében – Breszti, Vityebszki, Gomeli, Grodnói, Minszki, és Mohiljovi megyékben is vannak olyan területek és települések, amelyek még a 2010-es besorolás szerint is szennyezettek és az emberi életre ártalmasak.

A Csernobili katasztrófát Belarusz szenvedte meg leginkább: az összes csernobili sugárzás 72%-a Belaruszra esett, miközben területének az 1/3-át érintette. Szakértők szerint még további évtizedekre van szükség ahhoz, hogy az ezeken a területeken termelt élelmiszerek ne legyenek veszélyesek az emberek számára.

Ajánlott link:

Radioaktivitással fertőzött területen termelnének a belaruszok (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik