Nagyvilág

Továbbra sem ismeri el Koszovót Spanyolország és Románia

Újabb országok részéről várja önálló államiságának hivatalos elismerését Koszovó a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) döntése alapján.

Újabb országok részéről várja önálló államiságának hivatalos elismerését Koszovó a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) döntése alapján – mondta a koszovói külügyminiszter egy osztrák lapban megjelent pénteki interjúban

“Több mint 35 ország mondta azt, hogy az ICJ döntése után fontolóra veszik az elismerést. Nem látok többé okot arra, hogy most bármely ország halogassa az elismerést. Nincs több kétség (Koszovó függetlenségét illetően)” – mondta Skender Hyseni a Der Standardnak.

A miniszter szerint az ICJ egyértelműen megerősítette Koszovó függetlenségét, és tanácsot adott az ENSZ-tagállamoknak, hogy ismerjék el.

A megkeresést be sem várva a spanyol kormány bejelentette, hogy változatlan az álláspontja. “Továbbra is fenntartjuk az álláspontunkat, miszerint nem ismerjük el Koszovót független államnak, de a feleket ezentúl is a kompromisszum keresésére és párbeszédre buzdítjuk” – mondta María Teresa Fernández de la Vega spanyol miniszterelnök-helyettes. A politikus tagadta, hogy azért nem ismerik el a balkáni állam függetlenségét, mert Spanyolország – más európai államokkal együtt – maga is tart a területén élő kisebbségek (baszkok, katalánok) szakadár törekvéseitől.

Ezek közé az államok közé tartozik Románia is, amely azt hangoztatta, hogy a hágai Nemzetközi Bírósága csak “korlátozott jelleggel” vizsgálta meg az ügyet.

Ellentétes véleményt alakított ki a kérdésről Örményország, amely elégedett az

Lehetőséget látnak az állásfoglalásban a boszniai szerbek is. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke ismét arra célozgatott, hogy az általa vezetett országrész is elindulhat a függetlenség felé vezető úton. “Meg fogjuk vizsgálni, hogy milyen jogaink vannak” – mondta Dodik az RTRS boszniai szerb televízió értesülése szerint. A boszniai szerb miniszterelnök kijelentette, hogy “Banja Luka már régóta elégedetlen Bosznia-Hercegovinával”.

Szerbia folytatja a diplomáciai küzdelmet Koszovóért a hágai Nemzetközi Bíróság Belgrádra nézve kedvezőtlen állásfoglalása után is – derült ki a pénteki szerb sajtóból. Már a hét végén legalább 20 tapasztalt diplomata fog felkeresni 55 országot, többek között volt nagykövetek, a külügyminisztérium volt és jelenlegi magas beosztású tisztségviselői. A

A lépés célja kettős: Belgrád egyrészt igyekszik megakadályozni egy “elismerési hullámot”, amelynek nyomán Koszovó az ENSZ tagállamává válhatna, másrészt próbál minél több támogatót szerezni a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen beterjesztendő szerb határozati javaslathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik