Nagyvilág

Izraeli kísérettel megy Egyiptomba a líbiai segélyhajó

Rakétákkal felszerelt izraeli hajók kísérik a Gázai övezetbe segélyt szállító Amalthea nevű hajót az egyiptomi el-Arís kikötője felé - közölte a hivatalos egyiptomi hírügynökség.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyik riportere, aki a moldovai zászló alatt hajózó Amaltheán utazik, elmondta, hogy a segélyszállító bal oldalán haladva két izraeli hajó próbálja megakadályozni, hogy a Gázai övezet felé vegyék az irányt. El-Arís a hajótól jobbra, a palesztin terület balra található.

A szállítmányt összegyűjtő líbiai Kadhafi Alapítvány honlapján közölte: a szervezők eltökélt szándéka, hogy eljussanak a Gázai övezetbe.

“Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy eljussunk a Gázai övezetbe, ha azonban ez nem lehetséges, akkor senkinek az életét nem akarjuk veszélyeztetni” – tette hozzá Juszuf Szaváni, a segélyszervezet igazgatója arra utalva, hogy nem akarnak erőszakhoz folyamodni, ha az izraeliek megállítanák őket.

A teherhajó kétezer tonnányi, főleg élelmiszerből és gyógyszerből álló rakományt szeretne eljuttatni a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által uralt övezetbe. Izrael viszont nem engedi, hogy az Amalthea áttörje a Gázai övezettel szemben érvényben lévő izraeli blokádot, de felajánlotta, hogy Asdód izraeli kikötővárosban kirakhatják a palesztinoknak szánt segélyszállítmányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik