Nagyvilág

Gáza partjainál vesztegel a líbiai segélyhajó

Izrael cáfolta, hogy körülzárták volna a segélyhajót.

A Gázai övezet partjaitól 130 kilométerre vesztegel az a líbiai segélyszállító hajó, amelynek Izrael kedd éjfélig adott határidőt, hogy a palesztin terület helyett el-Arís egyiptomi kikötő felé változtassa meg haladásának irányát.

A moldovai zászló alatt hajózó “Amalthea” teherszállítónak az utat szervező líbiai csoport elmondása szerint eltökélt szándéka, hogy elérje a Gázai övezet partjait.

Az izraeli haditengerészet szóvivője cáfolta, hogy körülzárták volna a segélyszállítót, azt viszont megerősítette, hogy hajóikkal nyomon követik az aktivisták útját.

Az izraeli rádió közlése szerint a hadsereg figyelmeztette a segélyhajó kapitányát, hogy amennyiben tengeri összecsapásra kerülne sor, azért ő lesz a felelős.

A Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi vezette alapítvány által indított hajó az eredeti tervek szerint a Gázai övezetet sújtó tengeri blokád megtörésére készül, és 2 ezer tonnányi segélyszállítmányt juttatna el a palesztinokhoz. Az alapítvány egyik munkatársa az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevíziónak ugyanakkor elmondta, hogy ha céljuk elérése lehetetlen, mert ellenállásba ütköznek, akkor nem fognak erőszakhoz folyamodni, mert senki életét sem akarják veszélyeztetni..

Egyiptom ígéretet tett arra, hogy amennyiben partjainál köt ki a teherhajó, biztosítja a segélyek elszállítását a Gázai övezetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik