Nagyvilág

Tel-Aviv szerint Izrael győztesként kerülhet ki a líbiai segélyhajó-incidensből

Izrael büszke arra, hogy Brüsszel és Washington is mellé állt.

Izrael győztesként kerülhet ki a líbiai segélyhajó-incidensből – jelentette ki Danny Ayalon izraeli külügyminiszter-helyettes. Mint arról korábban már hírt adtunk, líbiai irányítású nemzetközi segélyhajó indult a Gázai övezetbe, palesztinbarát aktivistákkal a fedélzetén. A kétezer tonnányi élelmiszerrel és gyógyszerrel megrakodott segélyhajót Moamer Kadafi líbiai elnök fiának alapítványa koordinálta.

Az alapítvány vezetője korábban kijelentette, hogy az aktivisták nem fognak ellenállást tanúsítani, amennyiben az izraeli hadsereg elfoglalja a hajót. Az izraeli hadsereg jelentése szerint sikerült meggyőznie a hajó kapitányát, hogy Gáza helyett egyiptomi partokon kössön ki a hajó, vagyis a segélyszállítmányt szárazföldi vonalon juttassák el a palesztinoknak.

A májusi, kilenc török aktivista halálát követelő incidenst követően ez volt az első blokádáttörési kísérlet. Ayalon hozzátette: mindenképpen pozitív jelként értékelhető, hogy mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok egyértelműen arra szólította fel a segélyhajót, hogy kövesse Izrael instrukcióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik