Nagyvilág

Martonyi: nincs konfliktusunk Szlovákiával

A külügyminiszter hozzátette: szomszédaink közül csak Pozsony csinál problémát a kettős állampolgárságból.

Magyarországnak nincs konfliktusa Szlovákiával – jelentette ki a Berliner Zeitung keddi számában megjelent interjújában Martonyi János, aki hangsúlyozta azt is, hogy a kettős állampolgárságról elfogadott törvény csak egy már hatályban lévő törvény apró módosítását jelenti.

“A két ország között nézetkülönbség van, de nem konfliktus” – válaszolta Martonyi a lap munkatársának, aki a többi között azt tudakolta, hogy miért vitte Magyarország az Európai Bíróság elé Sólyom László akkori köztársasági elnök tavalyi szlovákiai beutazásának megtagadását.

A magyar lépés célja az, hogy jogbiztonságot teremtsen – fogalmazott a külügyminiszter, hangoztatva, hogy a nézetkülönbségek rendezésének civilizált módját csakis a jogi út jelentheti. “Tudni akarjuk, vajon a személyek szabad áramlása mindenkire érvényes-e, beleértve az államfőket is” – jelentette ki Martonyi.

A szomszédos országokban élő magyarok kivételével már eddig is minden külföldön élő magyar állampolgárságot szerezhetett – jelentette ki a külügyminiszter, és utalt arra, hogy mostantól mindezt már a szomszédos országokban élők is megtehetik. “De hangsúlyozom, mindig is egyéni alapon” – szögezte le a miniszter, hozzátéve. “Senkit nem honosítottunk.” Mindezzel összefüggésben Martonyi János értetlenségét fejezte ki a felháborodás miatt, amely – mint Szlovákiára utalva kijelentette – csakis egy országban létezik. Nincs felháborodás Romániában – ahol 1,5 millió magyar él -, és nincs Szerbiában és Horvátországban sem – jelentette ki a miniszter, hozzáfűzve: “Szomszédaink közül csak egy csinált problémát az ügyből, mégpedig olyan stílusban, amelyet diplomáciailag sajátosnak találok” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, egyben értetlenségének adva hangot amiatt, hogy Szlovákia hirtelen “területi integritásáról” kezdett beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik