Nagyvilág

Ügyvédje szerint Szutyagin kényszerből vallotta bűnösnek magát

Ügyvédje szerint kényszerből írta alá Igor Szutyagin a kegyelmi kérvényt, amiben beismerte bűnösségét, bár továbbra is ártatlannak vallja magát.

Anna Szavickaja a BBC orosz nyelvű adásának adott nyilatkozatában megerősítette, hogy Nagy-Britanniában tartózkodó védence nem sieti el a döntést jövőjéről. Londoni barátai készek biztosítani lakhatását, kap tőlük pénzt, és segítenek munkát keresni. Ugyanakkor kiszabadulása előtt az orosz felderítés emberei is megígérték neki, hogy visszatérhet Moszkvába.

A 45 éves fizikus-történészt, az Orosz Tudományos Akadémia égisze alatt működő Egyesült Államok és Kanada Intézet fegyverszakértőjét 1999-ben vették őrizetbe, és hazaárulásért 2004-ben ítélték 15 évi szabadságvesztésre. Azzal vádolták, hogy a 90-es években orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik brit fedővállalatának.

Szutyagin fivére, Dmitrij elmondta, hogy rabruhában szállították Igort Nagy-Britanniába, és a hétvégén nem tud kimozdulni szálláshelyéről, egy London közeli kisváros szállodájából, mert az orosz hatóságoktól kapott útlevélben nincs vízum. Dmitrij elképzelhetőnek tartja azt is, hogy testvére politikai menedékjogot kér, de azt is, hogy a közeljövőben hazatér.

Szutyagint és három társát pénteken cserélte ki Oroszország az Egyesült Államokban két hete őrizetbe vett, kémkedéssel vádolt tíz személyre. Szutyagin és sajtóértesülések szerint Szergej Szkripal Nagy-Britanniában maradt, Gennagyij Vasziljenko és Alekszandr Zaporozsszkij pedig az Egyesült Államokba utazott tovább. A cserének előfeltétele volt, hogy kegyelmi kérvényt nyújtsanak az orosz elnöknek, de ebben el kellett ismerniük bűnösségüket.

A BBC értesülései szerint az 59 éves Zaporozsszkij visszatérhet egyesült államokbeli otthonába. Őrizetbe vétele, 2001 előtt Tennessee állam harmadik legnagyobb városában, Knoxville-ben élt feleségével és két fiával. Háza értékét 2003-ban az orosz hatóságok több mint 900 ezer, amerikai ingatlanügynökségek 400 ezer dollárra becsülték.

Az orosz Külső Felderítési Szolgálat volt ezredesét azzal vádolták, hogy az 1990-es évektől titkos adatokat adott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek. Húsz orosz ügynököt buktatott le, az orosz sajtó szerint ő állt Robert Hanssen volt FBI-ügynök és Aldrich Ames volt CIA-alkalmazott leleplezése mögött is.

Zaporozsszkij családja Amerikában maradt, felesége 2009 őszén meghalt, és egyik fia jelenleg is az apai házban él.

A Fehér Ház egyebek között azzal indokolta a rekordgyorsasággal végrehajtott kémcserét – a botrány kirobbanásától mindössze 11 nap telt el -, hogy érdektelen személyeket adott át olyan orosz állampolgárokért, akik mindig harcoltak Oroszország szabadságáért. Joe Biden alelnök úgy fogalmazott, hogy négy jó emberért ugyan tízet adtak át, akik” sokáig éltek ugyan az Egyesült Államokban, de semmi különöset nem csináltak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik