Nagyvilág

200 ezer zsidót mentett meg XII. Piusz

A "Hitler pápájaként" elhíresült korábbi bíborosról kiderült: tömegesével mentette az üldözött zsidókat.

Egy német történész szerint XII. Pius pápa 200 ezer zsidót kimenekítésében segédkezett a németországi Kristályéjszakát követően. Michael Hesemann rámutatott, hogy az Eugenio Pacelli nevet viselő bíboros leveleket küldött a világ különböző érsekeinek, és arra kérte őket, hogy biztosítsanak vízumot az áttért zsidók, illetve „nem-ariánus katolikusok” számára.

A történész a Vatikán archívumában végzett kutatásokat, melyet egy amerikai vallásközi alapítvány támogatott. XII. Piusz „Hitler Pápája” néven híresült el, mivel nem határolódott el nyíltan a holokauszttól, vagy akár Adolf Hitlertől. A kutató aláhúzta ugyanakkor, hogy az „áttért zsidók” és a „nem- ariánus katolikus” kifejezés csupán álca volt, Piusz Pápa természetesen átlagos zsidókon kívánt segíteni.

Az akcióra 1938. november 30-án, húsz nappal a Kristályéjszakát követően került sor, ebben az időszakban Pacelli még a Vatikán titkára volt. Pacelli bíboros egy nácikkal aláírt egyezmény keretében volt jogosult a vízumok kérésére, mégpedig a keresztény egyház számára speciálisan fontos, áttért zsidók védelmének jegyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik