Nagyvilág

Bűnösnek vallotta magát a New York-i merényletkísérlet gyanúsítottja

Bűnösnek vallotta magát az a férfi, akit a meghiúsult májusi New York-i bombamerénylet elkövetésével gyanúsítanak.

Faisal Shahzadot a többi között terrorizmussal, és tömegpusztításra alkalmas fegyver használatának kísérletével vádolják.

New York egyik legismertebb pontját, a Times Square-t május elsején kellett kiüríteni, miután egy ott parkoló furgonban házi készítésű bombát találtak, amely azonban nem megfelelően működött, és csak lángra kapott, de nem robbant fel. A merényletkísérlettel kapcsolatban két nappal később az amerikai város nemzetközi repterén egy Dubaiba tartó gépen fogták el Faisal Shazad-ot. A harminc éves férfi ellen tíz pontban emelt vádat az ügyével foglalkozó szövetségi vádesküdtszék.

Shazad most mind a 10 pontban bűnösnek vallotta magát, és azt mondta, hogy ezt legszívesebben “még százszor megtenné”. A 30 éves férfi “muzulmán katonának” nevezte magát, és közölte, hogy tettével meg akarta mutatni az Egyesült Államoknak, hogy ha nem vonul ki Irakból és Afganisztánból, akkor ilyen támadásokra számíthat. Elmondta, hogy szándékosan választotta a Times Square-t, illetve a szombat esti időpontot, hogy minél több legyen az áldozat.

Shahzad kihallgatása során az FBI nyomozóinak elismerte, hogy 2009 decemberében Pakisztánban járt, ahol táliboktól megtanult bombát készíteni.

Miután a gyanúsított bűnösnek vallotta magát, ügyében nem lesz tárgyalás. Az eljáró bíró – a tervek szerint – október 5-én hoz ítélet, amely várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetés lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik