Nagyvilág

Pakisztáni tálibok állnak a New York-i merényletkísérlet mögött

Pakisztáni tálibok állnak a New York-i Times Square-en meghiúsított merényletkísérlet mögött Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter vasárnapi bejelentése szerint.

Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter az ABC tv-társaságnak nyilatkozva azt mondta: immár bizonyítékokkal rendelkeznek arra, hogy pakisztáni tálibok felelősek a május elsejei merényletkísérletért, amikor a Times Square-en egy terepjáróban pokolgépet találtak, amely azonban nem lépett működésbe.

Pakisztán ígéretet tett szombaton arra, hogy az amerikai kérésnek megfelelően nyomozni fog a sikertelen New York-i merényletkísérlet ügyében vádolt férfi és a pakisztáni szélsőségesek közötti esetleges kapcsolatok után.

A 30 éves pakisztáni születésű amerikai állampolgárságú Faisal Shahzadot hétfőn, a sikertelen merényletkísérlet után tartóztatták le, 53 órával azután, hogy robbanóanyaggal megrakott terepjáróját a legforgalmasabb New York-i útkereszteződésben hagyta.

Holder a televíziós nyilatkozatban kijelentette: semmi sem mutat arra, hogy a pakisztáni kormány tudott volna a Shahzad szándékáról. A miniszter azt is elmondta, hogy a washingtoni kormányzat elégedett azzal az együttműködéssel, amelyet a pakisztáni hatóságok fejtenek ki a merényletkísérlet szálainak a felgöngyölítésére.

Holder elmondta azt is: az amerikai szervek már tudják, hogy a tálibok nyújtottak segítséget a férfinek a merényletre való felkészülésben, és azt is, hogy valószínűleg anyagi támogatásban is részesítették. Az utasításukra cselekedett – hangoztatta az amerikai igazságügyi tárca vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik