Nagyvilág

Kirgiz válság – Washingtontól is kért katonákat az elnök

Az ideiglenes kirgiz vezetés, mielőtt Moszkvához fordult, informális úton Washingtontól kért katonai segítséget és gumilövedékeket a zavargások leveréséhez – írja a Foreign Policy.

A tekintélyes lap energiapolitikai szakértője egy meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásra hivatkozva azt állítja, Washington elutasította Roza Otunbajeva ideiglenes elnök felkérését. A szerző által idézett forrás szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak közös érdeke Kirgizisztán stabilitása, ezért szoros együttműködés van a két állam között ebben a kérdésben.

Amerika számára azért kiemelt fontosságú a közép-ázsiai ország stabilitása, mert az amerikai hadsereg által Kirgizisztánban bérelt Manas katonai reptérnek kulcsszerepe van az Afganisztánban állomásozó csapatok ellátásában.

A kirgiz vezetés a hétvégén kérte Oroszország segítségét az ország déli részén, pénteken kirobbant etnikai zavargások leveréséhez.

A dél-kirgizisztáni Os városban, a zavargások fészkében teljes épülettömbök és utcák égtek le az üzbég negyedben, amely korábban tele volt forgalmas üzletekkel és vendéglőkkel. A jelentések kiégett épületekről, elszenesedett holttestekről, szórványos lövöldözésről szólnak, és arról, hogy a negyedben nyoma sincs a rendfenntartó erőknek.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik