Nagyvilág

Kirgizisztán – állandó kijárási tilalom több városban

A kirgiz átmeneti kormány állandó kijárási tilalmat rendelt el a déli Os városban, valamint két másik déli körzetben a több napja tartó etnikai alapú erőszakos cselekmények miatt.

Az átmeneti kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a hadsereg ellenőrzése alá vonta Os összes stratégiai pontját. A helyzet rendezése érdekében a városban 12 őrhelyet állított fel a hadsereg. A város vezetésének utasítást adtak arra, hogy nyújtson segítséget a különböző kereskedelmi központok megnyitásában, ahol a lakosság élelmiszert vásárolhat. Egy további utasításban a közszolgáltatások normalizálását rendelték el, valamint megkezdődött az útakadályok eltakarítása is a város fő útvonalain. Az átmeneti kormány arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a katonák a parancs végrehajtásakor a szembenállók ellenállásába ütköznek, használni fogják lőfegyverüket.

Biskekből vasárnap két segélyszállító repülőgép érkezett Osba. A gépek úton visszafelé sérülteket szállítanak.

Dzsalalábádban vasárnap is tartottak az előző nap kezdődött zavargások. A helyi lóversenypálya és a városi egyetem környékén nagy tömegek gyülekeztek. A lakosok barikádokat emeltek, hogy megvédjék lakóépületeiket a támadásoktól. Az útakadályok miatt nincs tömegközlekedés, a városközi közlekedés is szünetel. Zárva tartanak az üzletek és a piacok, már mutatkoznak az élelmiszerhiány első jelei. Több boltot kifosztottak. Számos negyed fölött sűrű füst gomolyog.

A tömeg korábban felgyújtott egy egyetemi épületet, és megostromolt egy rendőrőrsöt. Ez utóbbi helyről és egy laktanyából fegyvereket, illetve egy páncélozott járművet raboltak el. Egyes értesülések szerint az emberek Os városába indultak.

A dél-kirgizisztáni Osban csütörtök este kezdődtek a zavargások. A kirgiz egészségügyi minisztérium közlése szerint vasárnap, helyi idő szerint 17 órára 97-re emelkedett a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti összetűzések halálos áldozatainak a száma Osban és Dzsalálábádban. A halálos áldozatok többsége – 87 ember – osi vagy környékbeli lakos. A tárca közleménye szerint 1247-en sérültek meg, és közülük 727 embert kellett kórházba szállítani.

Oroszország 150 ejtőernyőst küldött egy kirgizisztáni orosz támaszpont védelmére. Az ejtőernyősök az észak-kirgizisztáni Kant bázisra érkeztek.

Több tízezer üzbég menekült el Kirgizisztánból a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti véres összetűzések elől. A menekültek száma meghaladja a 75 ezret. Leginkább idős emberek, nők és gyerekek érkeztek Üzbegisztánba, az ország több pontján táborokat hoztak létre a befogadásukra.

Kurmanbek Bakijev, a hatalmától megfosztott elnök kirgiz elnök cáfolta, hogy bármilyen szerepe lenne a közép-ázsiai ország déli részén kirobbant etnikai zavargásokban. A politikus kiemelte, hogy az őt idén áprilisban elmozdító átmeneti kormányzat képtelen megfékezni a zavargásokat.

Osban egy pakisztáni diákot megöltek, és 15-öt túszul ejtettek – váltságdíj reményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik