Nagyvilág

Szlovák választás – A Híd-Most a kisebbségi érdekek védelméről

Ondrej Dostál, a Híd jövőbeni szlovák parlamenti képviselője Simon Zsolt szerint jobban megvédi a magyar kisebbség érdekeit, mint Duray tette azt tette az elmúlt 20 évben.

A Híd párt alelnöke vasárnapi nyilatkozatával azokra a kételyekre reagált, amelyeket a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a magyarországi Jobbik fogalmazott meg az MKP kiesésével kapcsolatban.

“Mi az együttműködés útját választottuk. Tizennégy tagú parlamenti frakciónk van, amely a Szlovák Köztársaság állampolgárainak érdekeit fogja képviselni, minden kisebbségét, amely az ország területén él” – jelentette ki Simon Zsolt. A volt mezőgazdasági miniszter nem tart attól, hogy a magyarok és a szlovákok egyenlő képviselete a parlamenti frakcióban megkárosítaná a magyar kisebbséget.

A magyar érdekképviselettel kapcsolatos kételyeket az ezúttal parlamenti képviseletet nem szerzett MKP néhány vezetője fogalmazta meg. Berényi József, az MKP alelnöke annak ellenére, hogy gratulált a Hídnak a sikerhez, megjegyezte: hatalmas a felelősségük, meglátjuk, hogyan tudják majd megvalósítani ígéreteiket. Hasonló kételyeket fogalmaztak meg budapesti politikusok is.

Simon Zsolt szerint ez a bizalmatlanság alaptalan. Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) alelnöke, egyike azoknak a szlovákoknak, akik a Híd listáin bejutottak a parlamentbe. Dostál a múltban is nyíltan kiállt a magyarok mellett, s határozottan tiltakozott a pozsonyi kormányzat magyarellenes intézkedései ellen.

Durayt ellenfelei azért bírálják gyakran, mert sok éves képviselői tevékenysége alatt még sohasem szólalt fel a szlovák parlamentben.

Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában kifejtette, hogy “a vádakkal teli” kampány után nem volt biztos abban, hogy ilyen jó eredményt érnek el, de a rájuk voksolók okosabbak voltak. Mint mondta: a szlovák választók elutasították a konfrontatív politikát a magyar közösségen belül. Bugár Béla szerint pártjuk nem ellenségként kezelte a Magyar Koalíció Pártját, és ezt a választók is látták.

Azokra a felvetésekre, hogy hét szlovák és hét magyar képviselővel nem tudják majd megfelelően képviselni a szlovákiai magyarság érdekeit, Bugár Béla úgy válaszolt: ez ahoz hasonló “felesleges ijesztgetés”, mint amilyenben a kampányban is részük volt már. Hozzátette: a bírálók nem értik és hosszú ideig nem is fogják érteni a párt lényegét. Mindenkivel megegyeztek a párton belül, minden programpontról, és a megegyezések eredményeiért nemzetiségtől függetlenül “keményen fognak dolgozni”.

Bugár Béla megerősítette: nem fognak tárgyalóasztalhoz ülni a Robert Fico vezette Smerrel. Koalíciót szerinte a négy ellenzéki párt fog kötni, úgy, hogy 79 képviselőt küldenek a parlamentbe. Ezzel kapcsolatban viszont hangsúlyozta, hogy annyira különféle elképzelésekből épülhet fel a kormányzó pártok közötti együttműködés, hogy nagyon óvatosan kell majd viselkedni a többiekkel. A koalíciós tárgyalásokon pedig addig kell egyeztetni azokban a kérdésekben, ahol van esély a megállapodásra, amíg közös nevezőre nem jutnak – tette hozzá.

A nem hivatalos választási végeredmény alapján a két eddigi és újra parlamentbe jutott koalíciós párt (Smer és SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, a SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik