Nagyvilág

Beavatkozott a rendőrség, Dél-Kirgizisztáni zavargásokba.

Rendőrök és katonák igyekeznek gátat vetni az etnikai alapú zavargásoknak Dél-Kirgizisztánban, ahol fegyveresek az üzbég kisebbség lakta negyedeket támadtak meg.

A kirgiz fővárostól, Biskektől 600 kilométerre délre fekvő Os városában folytatódtak a tömeges rendbontások – számoltak be szemtanúk. Közléseik szerint Os felett sűrű füstfelhő gomolyog, különösen az üzbégek lakta körzetekben. Fiatalokból álló csoportok, akik között sok a fegyveres, az ideiglenes kormányzat által meghirdetett szükségállapot és kijárási tilalom ellenére megtámadják a lakóépületeket.

A térségben fegyverropogás hallatszik, valószínűleg azzal összefüggésben, hogy a reguláris erők igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a jelentősebb közlekedési csomópontokat. Más jelentések arról számoltak be, hogy a tömeg a határőrség helyi részlegének épületét ostromolja, hogy megszerezze az ott tárolt fegyvereket.

A kirgiz rendőrség és a katonaság nem ura a helyzetnek. Még arra sincs elegendő erejük az egyes körzetekben, hogy a kirobbant konfliktusokat ellenőrzésük alá vonják. A hatóságok felszólították a rendőrség és a hadsereg tartalékállományát, hogy nyújtson segítséget az erőszak megfékezésében, a polgárháború kirobbanásának megakadályozásában.

Értesülések szerint az üzbég lakosok – főképpen a nők és gyerekek – igyekeznek elhagyni a várost. A helyi lakosok azt mondták, sokkal több áldozata van a zavargásoknak, mint arról a hivatalos források beszámolnak. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az erőszakos cselekményekben 50-en meghaltak, és 650-en megsebesültek.

Egyes épületekben, mecsetekben és lakásokban sok meggyilkolt emberek teteme hever, mert nincs lehetőség elszállításukra. A mentősök pedig arról számoltak be, hogy az utcákon emelt barikádok miatt az egészségügyiek nem jutnak el a segítségre szorulókhoz.

Több lakónegyedben nincs áram és gáz. Nincs tömegközlekedés, nem lehet gyógyszert és egyes élelmiszereket kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik