Nagyvilág

Növekszik az áldozatok száma Kirgizisztánban

A kirgiz ideiglenes kormány ismét rendkívüli állapotot hirdetett pénteken Os városában.

A zavargások halálos áldozatának száma 35, a sebesülteké több mint 600.

Ez volt a legsúlyosabb zavargás a közép-ázsiai országban azóta, hogy áprilisban elűzték Kurmanbek Bakijev államfőt.

Az ország déli részén fekvő Os városában csütörtök este kezdődtek az összetűzések. Több száz fiatal összeverekedett, üzleteket fosztogatott, gépkocsikat gyújtott fel. Szemtanúk szerint a helyi kirgiz és üzbég lakosság, illetve a különböző klánok között törtek ki ismét az összecsapások, mint korábban már többször is.

Az országrész Kurmanbek Bakijev hatalmi bázisa.

A Roza Otunbajeva vezette ideiglenes kormány szóvivője közölte, hogy az erőszakos cselekményekben néhány ezren vettek részt. A verekedő tömeg a katonák és rendőrök megérkezése után feloszlott. A rendkívüli állapot és a vele együtt elrendelt éjszakai kijárási tilalom június 20-áig marad érvényben.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcsértekezletén részt vevő ügyvezető kirgiz külügyminiszter, Ruszlan Kazakbajev közölte, hogy a hatóságok útját állták az erőszaknak. A kormány minden rendelkezésre álló eszközt bevet a rend helyreállítása érdekében – tette hozzá, s meggyőződését fejezte ki, hogy szavatolni tudják a helyiek biztonságát.

Roza Otunbajeva ugyanakkor azt mondta, hogy továbbra is “bonyolult” a helyzet. Közölte, hogy “rémisztő és gyanús alakok” özönlenek Os városába minden irányból, a biztonsági erők megpróbálják lezárni a település felé vezető utakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik