Nagyvilág

Obama részvétét nyivánította a török miniszterelnöknek

Barack Obama amerikai elnök részvétét nyilvánította Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek a Gázai övezetbe tartó török hajó elleni izraeli akció áldozataival kapcsolatban.

A Fehér Ház keddi esti közleménye szerin Obama telefonbeszélgetést folytatott Erdogannal, s “őszinte részvétét fejezte ki az izraeli akció következtében kioltott életekért és sebesültekért”.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú NATO-szövetségesének tekintett Törökország miniszterelnöke korábban rendkívül élesen elítélte a segélyflottilla ellen végrehajtott izraeli akciót. A török hajón kilencen haltak meg, s török diplomácia források szerint a halálos áldozatok között négy török állampolgár van.

A washingtoni közlés szerint Obama megerősítette, hogy az Egyesült Államok “e tragédiával kapcsolatos tények hiteles, részrehajlástól mentes és átlátható vizsgálatát” támogatja. “Az elnök megerősítette annak jelentőségét, hogy jobb utakat kell találni a humanitárius segély eljuttatására a Gázai övezet lakói számára, anélkül, hogy aláásnák Izrael biztonságát” – áll a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott fehér házi közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik