Nagyvilág

Párizs a polgári személyek azonnal elengedését követeli

A francia kormány kedden a Gázába tartó segélyflottilla hajóin Izrael által őrizetbe vett civil utasok, köztük kilenc francia állampolgár "azonnali elengedését" követelte.

“Franciaország követeli annak a kilenc francia állampolgárnak az azonnali elengedését, akik a feltartóztatott hajókon tartózkodtak, és akiket még mindig fogva tartanak Izraelben. Franciaország követeli a hajók és valamennyi civil elengedését, akik a fedélzeten tartózkodtak” – mondta Francois Fillon miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

Izraeli katonai források szerint a hajókon utazók közül kedden 480-at tartottak fogva a beér-sebai börtönben.

Nicolas Sarkozy államfő a “tragédiáért” a Gázai-övezet izraeli blokádját okolta, és felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy újítsák fel a közvetlen béketárgyalásokat. Hozzátette: ősszel az Egyesült Államokkal közösen kezdeményezi, hogy a békefolyamat “aktív szakaszba” lépjen.

Az államfő után a kormányfő is megerősítette, hogy Franciaország az Európai Unióhoz és az ENSZ-hez hasonlóan azonnali nemzetközi, független és pártatlan vizsgálatot követel annak kiderítésére, hogy mi történt pontosan.

Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár szerint az Európai Uniónak kellene ennek a vizsgálatnak a “felelősségét” vállalnia, s ennek összehangolása érdekében egyeztetni kell az ENSZ-szel. Az államtitkár szerint “Európa kivehetné a részét a kikötői létesítmények biztosításából” Gázában azért, hogy az izraeli blokádot meg lehessen szüntetni. “Itt az idő, hogy az EU végre valódi szerepet vállaljon, és ne csak a pénzosztást végezze” – fogalmazott Lellouche.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik