Nagyvilág

Arab Liga: Izrael terrorcselekményt követett el

Az arab világ elítélte az izraeli hadsereg támadását a Gázába igyekvő segélyhajók ellen.

Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke “tömeggyilkosságnak” minősítette a történteket, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a palesztin területeken, a Gázai övezetet kormányzó Hamász pedig nem sokkal ezelőtt felszólította az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé, és “lázadjanak fel” a gázai segélykonvoj elleni támadás miatt.

A palesztin hatóságok követelik, hogy sürgősen hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülését és az Arab Liga tanácskozását.

Az Arab Liga vezetője terrorcselekménynek minősítette az izraeli akciót, mint mondta: „Izrael olyan emberekre támadt, akik csak segíteni akartak [a Gázai övezet lakóinak], nem volt támadó szándékuk. Mindenkinek el kell ítélnie ezt a tettet.” Az arab országokat tömörítő szervezet vezetője hozzátette, hogy már folynak a tárgyalások a megfelelő válaszlépésről.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a támadásban legalább tíz palesztinbarát aktivista életét vesztette az ellenőrzésük alá vont török hajón. Az izraeli kommandósok által elfoglalt Marmar nevű hajót hétfő délelőtt izraeli őrizet alatt útban volt Asdod izraeli kikötőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik