Nagyvilág

Gazprom-Naftogaz fúzió: az EU álláspontjára kíváncsi a Fidesz

Az Európai Bizottsághoz fordult a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációja nevében Gyürk András az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz gázipari vállalat nemrég felvetett fúziója kapcsán.

Gyürk emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pár hete az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesülését javasolta. Viktor Janukovics ukrán államfő vonakodó álláspontot képviselt, és úgy nyilatkozott, hogy az EU képviselőinek is jelen kellene lenniük a tárgyalásokon. Az Európai Bizottság azonban erre úgy reagált, hogy a döntés Kijevre és Moszkvára tartozik, nincs szükség uniós fellépésre.

“Az említett terv a magyar energiaellátást is jelentősen érinti, hiszen a hazai gázimport túlnyomó része az ukrán hálózaton keresztül érkezik” – hangsúlyozta a néppárti EP-képviselő, aki választ vár arra, hogy az Európai Bizottság milyen indokok alapján nem tartja szükségesnek a hasonló tárgyalásokon való részvételt.

Gyürk András tudni szeretné, hogy a vonakodó bizottsági álláspont “hogyan viszonyul a közös energiapolitika megerősítésére irányuló szándékokhoz, illetve azon elképzelésekhez, miszerint az EU elősegíti az ukrán gázhálózat felújítását”. Azt a kérdést is feltette, hogy hajlandó-e az Európai Bizottság felülvizsgálni passzív álláspontját, amennyiben a Naftogaz-Gazprom fúzió ügye új lendületet vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik