Nagyvilág

Emelkedett az árvíz áldozatainak száma Lengyelországban

Lengyelországban elérte a tizenhetet az országot sújtó áradások halálos áldozatainak a száma.

Az Odera áradásának tetőzése elérte a lengyel-német határt, és jelenleg a nyugat-lengyelországi területek a leginkább veszélyeztetettek.

A középső országrészben lévő mazóviai vajdaságban, a Varsótól 100 kilométerre északnyugatra, a Visztula partján fekvő Plockban megkezdték a fertőzések elleni tetanuszoltások beadását. A kutak és a vezetékek vize szennyezett – tájékoztatott Jacek Kozlowski mazóviai vajda.

A térségben az áradásokban elpusztult háziállatok tetemeinek oszlása járványveszéllyel fenyeget. Ezért szakértői csoport méri fel a fertőtlenítés szükségletét. A járványelhárító intézkedéseket azonban csak az ár levonulása után tudják foganatosítani, és ez még napokig eltarthat.

A déli vajdaságokban is folytatódik az árvizek következményeinek a felszámolása. A térségben házak ezreit öntötte el a víz.
Varsónál a Visztula folyamatosan apad. Ezért a főváros vezetése elrendelte, hogy nyissák újra meg azokat a folyóparti iskolákat és óvodákat, amelyek bezárását hétfőn rendelték el.

Az ország nyugati részén ezzel szemben még csak most készülnek a várható árhullámra. Az Odera és a Warta folyók vízszintje várhatóan emelkedni fog az elkövetkező napokban. A nyugat-pomerániai vajdaságban a mentőalakulatok és a tűzoltók folyamatosan figyelemmel kísérik az árvízi helyzet alakulását, s felkészültek néhány falu lakóinak a kitelepítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik