Nagyvilág

Halálos áldozatokat követeltek a lengyelországi árvizek

Két áldozata van eddig a dél-lengyelországi árvizeknek - közölték a hatóságok hétfőn.

Egyikük egy 60 éves nő a Tarnów melletti Uniszowából, a másik pedig egy Maly Wisnicz-i 45 éves férfi.

Eltűnt továbbá egy másik férfi, akit a megáradt Koszarawa folyó sodort magával a Zywiec melletti Przyborówban. A férfi a fiával együtt a partról figyelte a folyót, amikor a gyerek hirtelen a vízbe esett. Az apa utánaugrott, és sikerült a partra segítenie a gyereket, de közben őt magát elragadta az ár. Tart a mentőakció, keresik a férfit.

A többnapos esőzések után a Visztula és az Odera vízgyűjtő területéhez tartozó folyók környékén mintegy 100 helyen kellett riadókészültséget elrendelni. Mintegy 500 embernek kellett elhagynia a házát, és további 1500-an várnak arra, hogy biztonságba helyezzék őket. Veszélyeztetettnek számít többek között a felső-sziléziai Zabrze városa, ahol már a védőgáton át szivárog a víz.

Az ár házakat, földeket és utakat öntött el, és víz alá került több vasútvonal is, köztük a Krakkó és Zakopane közötti. A tűzoltóságnak 3500 alkalommal kellett beavatkoznia, hogy a vizet kiszivattyúzzák a házakból, vagy éppen homokzsákokkal biztosítsák a lakásokat. A hatóságok 8000 katonát akarnak a régióba küldeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik