Nagyvilág

Hazarendelték a szlovák nagykövetet

A tervezett magyar állampolgársági törvény tárgyában kívánnak konzultálni a külképviselet vezetőjével.

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban magyarokat. Az új magyar országgyűlés pénteki alakuló ülésén már vitát készülnek folytatni a törvénymódosításról.

Szerdán tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal. Martonyi szerint az új törvény megszünteti a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését a határokon túli, távolabb élő magyarokkal szemben.

Pozsonyt viszont nem tekinti baráti lépésnek, hogy a törvényt a szlovák szervekkel való konzultáció nélkül szándékoznak elfogadni. Lajcák közölte, hogy Szlovákia az ügyben valószínűleg a megfelelő nemzetközi szervekhez fordul.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke közölte Martonyival, hogy az MKP támogatja az állampolgársági törvény módosítását.

Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön további lépéseket akar bejelenteni, amelyekkel a szlovák kormány a magyar tervre reagál.

Peter Stano szlovák külügyi szóvivő megfogalmazása szerint “A kétoldalú kapcsolatokban ez az eszköz (a hazarendelés konzultációra) egy adott témakört érintő aggodalomnak a kifejezése.”

Martonyi János a kettős állampolgársággal kapcsolatban megjegyezte: érti és megérti az ezzel kapcsolatos szlovák aggodalmakat. Úgy érzi, hogy Szlovákia lesz az intézkedés által a legkevésbé érintett szomszéd. Ismételten leszögezte: Budapest kész együttműködni Pozsonnyal abban, hogy eloszlassa a szlovák aggályokat.

A Külügyminisztérium várja Szlovákia magyarázatát arra, hogy Pozsony miért rendelte haza magyarországi nagykövetét konzultációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik