Nagyvilág

Szlovák sajtó: pozitív gesztus Martonyi látogatása

A szlovák-magyar kapcsolatok javulását ígérő jelzésnek tartják a keddi szlovákiai lapok Martonyi János leendő magyar külügyminiszter szerdára tervezett pozsonyi látogatását.

Az elemzők szerint annak ellenére, hogy Martonyi még csak külügyminiszter-jelölt, “fontos gesztusról van szó, amely a kölcsönös kapcsolatok javítására való igyekezetet jelzi” – írja a Pravda című független szlovák napilap.

“Mindketten az Európai Unió tagjai vagyunk, és senkinek sem érdeke a konfliktus kiélezése. […] A szerdai látogatás egyértelmű jelzése annak, hogy érdekük a jó kapcsolatok kialakítása” – nyilatkozta a lapnak Tomás Koziak, politológus. A Pravda leszögezi: azok az aggodalmak, miszerint Orbán Viktor színrelépésével kiéleződik a feszültség a szlovák-magyar viszonyban, “egyelőre nem igazolódtak be”.

“Nem számít azonban túlságosan szokványosnak, hogy egy miniszter még a kinevezése előtt külföldre látogat. Információink szerint a megbeszélések legfontosabb témája a kettős állampolgárság lesz” – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint Martonyi Pozsonyban találkozik majd Csáky Pállal, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével is. Csáky a lapnak azt mondta, hogy ő kérte a Fideszt, hogy tárgyaljanak a szlovák féllel, mielőtt elfogadnák a magyar állampolgárság megszerzésének könnyítését kimondó törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik