Belföld

Jön a kettős állampolgárság

A Fidesz-KDNP frakciószövetség már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke – aki az újonnan megalakuló kormányban általános miniszterelnök-helyettesként a nemzetpolitikai kérdésekért is felel – a Hír TV Péntek 8 című műsorában erről szólva azt is elmondta, hogy az állampolgárság szabályozása mindenben megfelel majd az európai jognak. Megjegyezte: 1886 körül volt hasonló törvény a külhoni magyarokra vonatkozóan.

Kifejtette: a román példát követik majd, azaz egyéni kérelem alapján, gyorsított eljárással megadják az állampolgárságot annak, akinek “magyar identitása” van. Ilyen megítélés alá az eshet, aki valamilyen szinten tud magyarul, a történelmi Magyarországról származik vagy vélelmezhetően innen vándorolt el a történelem folyamán – mondta.

A KDNP elnöke ismét leszögezte: nincs “A” és “B” kategóriájú állampolgár, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal. A szavazati jog kapcsán megfogalmazott felvetésekre reagálva feltette a kérdést: attól az embertől, aki elmegy Hollandiába néhány évre dolgozni, ott fizeti az adót, de Magyarországon van lakása, magyar állampolgár, el kell venni a szavazati jogát?

Most az állampolgárságot adják meg, a szavazati jog nem ennek a törvénynek a témája, hanem a választójogi törvényé. Ehhez pedig mindenképpen hozzá kell majd nyúlni, meg kell oldani többek között az országon belüli kisebbségek szavazati jogának kérdését is – tette hozzá.

Ha Románia kiterjeszthette az unión kívüli Moldáv Köztársaság polgáraira a román identitás alapján a román állampolgárságot, akkor Brüsszel se szólhat egy szót se, ha a felvidéki és erdélyi magyarság is megkapja az állampolgárságot – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik