Nagyvilág

Downing Street 10. – új élet kezdődik

Folyamatosan gratulálnak a világ vezetői David Cameronnak, akit kedd este kért fel kormányalakításra II. Erzsébet brit uralkodó.

A koalíciós partner Nick Clagg miniszterelnök-helyettes lesz, míg William Hauge kapja a külügyminiszteri posztot Nagy-Britanniában.

Ötnapos tárgyalássorozat után a múlt heti választások győztese, a Konzervatív Párt jelöltje, David Cameron kapta a kormányalakítási megbízást a királynőtől, miután Gordon Brown kormányfő kedden hivatalosan is benyújtotta lemondását. A voksoláson a toryk nem kaptak akkora támogatást, hogy egyedül alakítsanak kormányt, így a évtizedek óta először koalíciós vezetése lesz Nagy-Britanniának. A megállapodás szerint a Liberális Demokraták öt tárcát kapnak majd az új kabinetben. A párt vezetője, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes lesz, míg a külügyminiszter posztot William Hague kapja.

A kinevezés után a világ vezetői sorra gratuláltak a 43 éves Cameronnak, aki csaknem kétszáz éve a legfiatalabb brit miniszterelnök lesz. Elsőként Barack Obama hívta fel az új kormányfőt, és júliusra meghívta a Fehér Házba a miniszterelnököt. Angela Merkel német kancellár, és Nicolas Sarkozy francia államfő is telefonon kívánt sok sikert.

Ajánlott linkek:

A Kitekintő.hu elemzése a brit választásokról (Kitekintő.hu)

Lemondott Gordon Brown, jöhetnek a koalíciós tárgyalások (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik