Nagyvilág

Gordon Brown lemondana

A brit kormányfő azt is bejelentette: a Munkáspárt tárgyalni fog a liberálisokkal.

Gordon Brown, aki 2007 óta áll a Labour és a kormány élén, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt, újságíróknak felolvasott nyilatkozatában bejelentette: Nick Clegg, a liberálisok vezetője tájékoztatta őt, hogy – jóllehet folytatni kívánja a Konzervatív Párttal kezdett párbeszédet – hivatalos tárgyalásokat szeretne kezdeni a Munkáspárttal is a kormányzati együttműködésről. Brown szerint “nemzeti érdek”, hogy a Munkáspárt e kérésre “pozitív választ adjon”.

Hozzátette: ha egyértelművé válik az is, hogy a stabil és fegyelmezett kormányzathoz fűződő nemzeti érdekeket a Labour és a Liberális Demokraták progresszív kormánykoalíciója szolgálja a legjobban, akkor ő eleget tesz az e kormány megalakításával kapcsolatos kötelezettségeinek.

Nem kíván azonban tisztségében maradni “a szükségesnél hosszabb ideig”, és szeretné, ha legkésőbb a Labour ősszel esedékes éves kongresszusáig már új vezető állna a párt élén. Ez azt is jelentené, hogy ha valóban megalakul egy munkáspárti-liberális kormánykoalíció, Brown pártvezetői tisztségének megszűnése után a kormány élére is más kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik