Nagyvilág

“Kritikus szakaszban” a brit kormányalakítási tárgyalások

"Kritikus, végső szakaszba" jutottak a brit kormányalakítási tárgyalások - közölte kedden a brit Liberális Demokraták vezetője.

A liberálisok a két másik parlamenti erővel párhuzamosan tárgyalnak egy esetleges koalíciós megállapodásról, miután a múlt csütörtöki parlamenti választásokon – 36 éve első ízben – egyik nagy párt sem szerzett elégséges mandátumot az önálló kormányalakításhoz.

Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezetője a tárgyalások keddi folytatása előtt újságíróknak kijelentette: személyesen is “türelmetlenül” várja a helyzet megoldását “így vagy úgy”.

Ez egyenes utalás volt arra, hogy a liberálisok kedden változatlanul lehetőségként tartották számon a megállapodást a Munkáspárttal, jóllehet a választásokon a Konzervatív Párt szerezte a legtöbb alsóházi mandátumot.

A BBC-nek egy vezető, név nélkül nyilatkozó liberális demokrata forrás azt mondta, hogy “a következő 24 órában” várható a döntés.

A kormányalakítási tárgyalások ilyen elhúzódása szinte példátlan a brit politikatörténetben, az utóbbi száz évben – a mostanival együtt – mindössze ötször fordult elő a jelenlegihez hasonló patthelyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik