Nagyvilág

Az oroszok elengedték a kalózokat

Elengedték azokat a szomáliai kalózokat, akik az Ádeni-öbölben szerdán elfoglalták a Moszkovszkij Unyiverszityet tartályhajót - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Alekszej Kuznyecov, a tárca sajtóosztályának vezetője pénteki közleményében ezt azzal indokolta, hogy a kalózok fogva tartásához nincs megfelelő jogi alap.

Korábban azt közölték, hogy a csütörtöki szabadítási akcióban foglyul ejtett kalózokat a tankhajón tartják, majd arról, hogy átvitték őket a Marsal Saposnyikov hadihajóra, s végül, hogy elkobozták navigációs eszközeik javát, beültették őket egyik saját csónakjukba, és otthagyták az incidens helyszínén. A kalózok járművének rádiójelei egy órával később elhallgattak – írta az Interfax hírügynökség.

Túsznak vallották magukat a kalózok

A Kommerszant című lap szerint azért engedték el az elfogott kalózokat, mert arra hivatkoztak, hogy maguk is túszok. Az orosz tankhajót ugyanis két csónakon közelítették meg, s csak az egyik utasai kapaszkodtak fel a fedélzetre – őket ejtették később foglyul. A másik csónak a közeledő Marsal Spaosnyikov hadihajó láttán gyorsan távozott. A foglyul ejtett kalózok jogi státusa ily módon tisztázatlan, s emiatt kilátástalan volt kiadatásukat kérni.

A Vedomosztyi megírta, hogy a tankhajó kapitánya és legénysége a legfrissebb utasításoknak megfelelően cselekedett, amikor bezárkózott. Ezzel lehetővé tette, hogy a kiszabadításukra érkező tengerészkommandó nyugodtan használjon tűzfegyvert is a legénység veszélyeztetése nélkül, és bár el voltak vágva a kommunikációtól, de a kalózoktól is. A fegyverhasználat fontos tényező, mert a kalózok nem szívesen bocsátkoznak tűzharcba egy hadihajóval, inkább megadják magukat.

A Vedomosztyi szerint a hajózás biztonságának őrzése a térségben – amelyet az Egyesült Államok, a NATO és az EU három köteléke, valamint Oroszország, Kína, India, Japán és más országok egyes hajói végeznek – eddig már több mint egymilliárd dollárba került, a hajózási vállalatok kalózoktól elszenvedett kára pedig több tízmillióra tehető. Sokkal olcsóbb lenne kialakítani parti őrséget Szomáliában, de ehhez szükséges lenne a működő szomáliai állam helyreállítása, ami viszont összehasonlíthatatlanul nagyobb költséggel járna, ezért a kalózveszély a térségben egy ideig még fennmarad.

Profik voltak a katonák

A Komszomolszkaja Pravda az orosz csendes-óceáni flotta vezérkarának egyik tisztjét faggatta. Az illető elmondta, hogy megfelelően kiképzett haditengerészeti kommandós egységek a térségben cirkáló minden orosz hadihajón vannak. Tisztában voltak a tankhajón lévő kalózok létszámával is, hiszen egyik csónakjukat látták villámgyorsan távozni, s könnyen fel lehetett becsülni, hányan férhettek el a másik csónakban, vagyis hányan vannak a fedélzeten.

A Marsal Saposnyikov csónakjainak zaját helikopterekkel, lövöldözésekkel “fedték el”, és füsttel oldották meg, hogy a kalózok ne tudjanak tüzet nyitni a csónakokban ülő kommandósokra. Mégis észrevette a csónakokat az egyik kalóz, de csak egyetlen lövést tudott leadni, mert azonnal homlokon találták. Amint a többiek ezt látták, azonnal megadták magukat.

Az akciót mintegy 40 kommandós hajtotta végre, s mindössze 20-25 percig tartott. Tíz kalózt fogtak el, nem számítva a halottat. Számos tűzfegyvert, s köztük több kalasnyikovot és több nagy kaliberűt koboztak el tőlük – mondta el a vezérkari tiszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik