Nagyvilág

Megkezdték az olajfogó kupola leeresztését

Így remélhetőleg sikerül megállítani a nyersolaj tengerbe ömlését a Mexikói-öbölben.

A mélyépítésnél használt, alul nyitott, száztonnás, 12 méter magas süllyesztőszekrény ráhelyezése a tenger mélyén 1500 méteres mélységben lévő olajkútra hosszantartó folyamat lesz. Amennyiben sikerül, akkor a kupola tetejére acélcsövet szerelnek, hogy azon keresztül szivattyúzzák a kútból feltörő kőolajat a felszínre, ahol egy tartályhajóban helyezik el. Több órás műveletről van szó. A szerkezetet egy nagy daruval emelték le egy uszályról, majd óvatosan leengedték a víz alá.

Korábban a tenger fenéken robotokkal megtisztították azt a helyet, ahova majd a kupolát szerelik. Nagyon kényes manőverről van szó, mert ha nem sikerül a kútfejre ráhelyezni a berendezést, vagy megsértik a kútfejet, akkor további problémák adódhatnak.

Ezt az eljárást sekély vizekben már alkalmazták, de soha sem olyan nagy mélységben, ahol a víz nyomása még egy tengeralattjárót is képes összeroppantani.

A British Petroleum (BP) brit olajtársaság szóvivője azt mondta, hogy a szerkezet már vasárnaptól működőképes állapotban lehet. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nem hajtottak végre hasonló műveletet korábban, az akció nagyon összetett és nem szavatolhatják sikeres végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik