Nagyvilág

AZ USA egyedül kezeli a katasztrófát

Az Egyesült Államok nem kér a külföldi államok által felajánlott segítségből a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa kezeléséhez.

P.J. Crowley külügyminiszteri szóvivő tájékoztatása szerint 13 ország kormánya és az ENSZ ajánlott fel segítséget szakértők, olajterelő gátak, az olaj lebomlását segítő vegyszerek, olajpumpák és fölöző hajók küldésével. Az amerikai parti őrség közölte: egyelőre nincs olyan igény, amelyet az USA ne tudna egymaga kielégíteni.

Az olajszennyeződés csütörtökön elérte a Louisiana állam partjai mentén fekvő szigeteket, ahol a homokos partokat rózsaszín tengervíz mossa. Helyszíni tudósítások szerint egyelőre nincs szó tömény, magas koncentrációjú, csak könnyebb szennyeződésről. Ez éppen költési időszak a sirályok és pelikánok számára, fennáll a veszélye, hogy a madarak szennyezett élelmet visznek kicsinyeiknek.

Közben a csendes, szélmentes időjárás ismét lehetővé tette, hogy kisebb olajfoltokat elégessenek a tenger felszínén. Folytatták az olaj lefölözését is tisztító hajókkal, és vegyszereket szórtak a tengerre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a BP olajtársaság egy közel száz tonnás beton-acél kupolával készül elfojtani a szivárgást. A szerkezet két napon belül a helyére kerülhet, és jövő hét elején megkezdődhet az tengerbe ömlő olaj felszivattyúzása egy felszíni tankerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik