Tudomány

Száztonnás kupolát borítanak a szivárgó olajra

A szerkezettel remélhetőleg sikerül megállítani a nyersolaj tengerbe ömlését.

A mélyépítésnél használt, száztonnás, betonból és acélból készült, alul nyitott süllyesztőszekrény – úgynevezett keszon – csütörtökön már a helyére is kerülhet a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa helyszínén, ahol jövő hét elejétől a kupolába folyó olajat a tenger felszínére, egy tankerbe pumpálnák.

A Mexikói-öböl vizébe naponta 200 ezer gallon (755 ezer liter) olaj ömlik azóta, hogy a múlt hónapban robbanás történt egy part menti olajfúró toronynál. A balesetben 11 ember is meghalt.

Szakértők szerint máris hatalmas károk keletkeztek a tengeri élővilágban. A baktériumok, planktonok és más apró élőlények ugyan elfogyasztják az olajat, de ezeket felfalják majd a kisebb halak, rákok, ez utóbbiakat pedig majd a nagyobb halak és a tengeri emlősök fogyasztják el. A tudósok szerint a tengerben felgyülemlő szénhidrogén-alapú anyagok vagy elpusztítják a tengeri élőlényeket, vagy beleivódnak az azt elfogyasztó állatok húsába, amely így ehetetlenné válik.

További veszélyt jelent az olajfolt a tengeri korallokra, de az is katasztrofális hatással járhat, ha a szennyeződés az áramlatok révén kikerül az Atlanti-óceánra – vélekedtek más szakértők.

Animáció a kupola tervezett működéséről videón:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik