Nagyvilág

Több mint 600 állatfaj végveszélyben az olajfolt miatt

Több mint 600 állatfaj egyedei vannak végveszélyben a Mexikói-öbölben és az amerikai partvidéken az olajszennyeződés miatt.

Főleg Louisiana vízi élővilága van komoly veszélyben – közölték szerdán az amerikai környezetvédelmi hatóságok.

Az amerikai állam vadvédelmi és halászati hivatala szerint csak Louisianában 445 halfaj, 134 madár-, 45 emlős- és 32 hüllő- valamint kétéltű faj egyedeinek százai pusztulhatnak el. Robert Lover biológus szerint attól félnek a természetvédők, hogy az olaj tömeges pusztítást végezhet a barna pelikánoknál. A gázló madár tojásrakási ideje most van, ezért a partvidéket ellepő olaj a fészkeket is elpusztítja. A barna pelikán egyébként Louisiana címerállata.

Több egyéb különleges és védett faj egyedeinél is végezetes lehet a szennyeződés. Köztük van a világ egyik legritkább állata, a Kemp’s Ridley nevű tengeri teknős, amely ilyenkor vándorol a partra, hogy fészket készítsen és tojást rakjon. Az olajszennyeződés azonban elvághatja a teknősök útját, és ezért felhagyhatnak a tojásrakással.

Alligátorok, békák, tengeri kígyók is nagy veszélyben vannak. Akárcsak a tengeri emlősök, mint például a palackorrú delfin, a tengeri tehén és több cet. Nemcsak a vízi élőlényeket fenyegeti az olaj, hanem a szárazföldieket is, mint a coyote, a mosómedve és a róka, a szennyezés tönkreteheti ugyanis az élőhelyüket.

Ajánlott linkek:

A szennyezés pusztítása képekben (Huffington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik