Gazdaság

Sokba kerülhet a BP-nek az olajkatasztrófa

Az előzetes számítások szerint a British Petrol (BP) olajtársaságnak öt-hét milliárd dollárjába kerülhet a Mexikói-öböl menti szivárgás.

Mostanáig megközelítőleg másfél milliárd dollárnyi kárt okozhatott a Mexikói-öböl menti fúrótoronyból szivárgó olaj – közölte a Scor biztosító vezérigazgatója. A szakember szerint a BP akár hétmilliárd dollárt is bukhat a baleseten.

Barack Omaba Louisiana államban tett látogatása alkalmával hangsúlyozta: a károkat a társaságnak az utolsó centig ki kell fizetnie.

A BP mostanáig képtelen volt megakadályozni az olajszivárgást; a társaság amerikai leányvállalatának vezérigazgatója szerint egy szivárgásgátló berendezés működési rendellenessége a felelős ezért.

A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban – közölte hétfőn a brit olajcég vezérigazgatója.

“Világossá tettük, hogy a jogos követeléseket megtérítjük” – jelentette ki Tony Hayward az NPR amerikai közszolgálati rádióban, hozzátéve: a kisebb összegeket azonnal kifizetik, a nagyobb összegek kifizetését nyilván egy folyamat előzi meg.

A londoni központú vállalat vezetője közölte: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik