Nagyvilág

Slota jó viszonyt akar Magyarországgal

Ján Slota szerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jó viszonyra törekszik Szlovákia és Magyarország között, de határozottan ellenzi, hogy a magyarok bármi módon beavatkozzanak Szlovákia ügyeibe.

Slota ezúttal is Szlovákiával szembeni magyar katonai fenyegetésről beszélt, s kijelentéseit a pozsonyi külügyminisztérium határozottan elutasította.

Bár Magyarország “gazdaságilag romokban hever”, a magyarok “továbbra is Trianonról álmodnak, arról, hogy itt (Szlovákiában) valamilyen Nagy-Magyarországnak kellene lennie” – jelentette ki az SNS elnöke a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Szerinte ez “hatalmas probléma”, ezért hiteltelenek a magyar politikusok, amikor arról beszélnek, hogy érdekük a két ország jó kapcsolatának kialakítása.

Slota nem tudja elképzelni, “ki hihet olyan politikusnak, aki azt mondta, hogy nem ismer szlovák-magyar, csak magyar-lengyel határokat”. A kijelentés szerinte Orbán Viktortól, a Fidesz elnökétől származik.

A magyarországi választások eredményével kapcsolatban azt mondta, nagy támogatást kapott a szélsőjobb, s ezt szerinte nem szabad lebecsülni. Megjegyezte, nem igen lát különbséget a Fidesz és a Jobbik között.

“A Jobbik a Fidesz gyermeke, ezért nem lenne jó, ha ezt a mi részünkről alábecsülnénk” – mondta Slota. A vitaműsorban Orbán Viktort “neofasisztának”, Vona Gábort pedig “neonácinak” minősítette.

A Fidesz-Jobbik viszony szerinte olyan mint az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Híd viszonya. Azt állította: a Híd pártot a Smer hozta létre, hogy az elvegye a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a választóit. Ami az MKP-t illeti, azt szerinte “le kellene radírozni a föld színéről”.

Slota kijelentette: a Robert Fico vezette Smer még “Luciferrel is összeállna annak érdekében, hogy kormányon maradjon”. Ugyanakkor úgy véli: még Lucifer is jobb lenne a szlovák kormányban, mint a magyarok. Az SNS kizártnak tartja, hogy akár az MKP-val akár a Híddal koalícióra lépjen. Megjegyezte, hogy a Híd nem a szlovákok és a magyarok között akar hidat építeni. “Azt gondolom, hogy a Híd csak azoknak a tankoknak épít hidat, amelyek Szlovákiába jönnének” – szögezte le.

“A szlovák külügyminisztérium határozottan elutasítja Ján Slota ismételt kijelentéseit, miszerint Magyarország részéről katonai fenyegetés állna fenn Szlovákiával szemben” – reagált a műsorban elhangzottakra a szlovák diplomácia. A tárca egyszersmind felszólította Slotát, változtassa meg Magyarországgal kapcsolatos szótárát, s ne beszéljen fegyverhasználatról, tankokról, katonai támadásról.

“Az ilyen szóhasználat az Európai Unió és a NATO két tagállama között elfogadhatatlan, függetlenül attól, hogy Ján Slota nem kompetens ebben a kérdésben nyilatkozni” – közölte a minisztérium álláspontját Peter Stano, a tárca szóvivője.

Slota azt mondta: pártjának alapvető célja, hogy “Szlovákia mindenáron szlovák kézben maradjon”. Ha ugyanis az SNS nem lesz benne a következő kormányban, “az önálló Szlovákiának vége van”. Azt állította, hogy pártja a június 12-ére kiírt választáson kétszámjegyű eredményt ér el.

Szlovákiában a magyar kisebbség kérdését kölcsönösségi alapon kellene kezelni – fejtette ki a koalíciós politikus. Úgy vélekedett, hogyha a kölcsönösség érvényben lenne, akkor az “összes magyar kormány a hágai börtönben lenne”, mert nem teljesíti kötelezettségvállalásait és nem védi a nemzeti kisebbségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik