Nagyvilág

Lassan nyílik az európai légtér

Fokozatosan, de még mindig kaotikus állapotok közepette kezd helyreállni az izlandi vulkánkitörés nyomán képződött hamufelhő miatt napok óta megbénult európai légiközlekedési forgalom.

A brüsszeli székhelyű nemzetközi légtérellenőrző szervezet, az Eurocontrol legfrissebb adatai szerint kedden az európai repülőterek 75 százaléka ismét a légiközlekedés rendelkezésére állt, míg a földrész légterének a 60 százaléka repülhető volt.

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, kedd délelőtti állapot):

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér

Belgium: kedd reggel részlegesen újraindult a forgalom. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren még csak a tervezett járatok 50 százalékának engedik a leszállást.

Bulgária: a légtér teljesen zárva

Csehország: hétfőn 12 órakor 48 óra időtartamra megnyitották a légteret

Dánia: a repülőterek zárva tartását szerda hajnali 2 óráig meghosszabbították. Az ország területe fölött 6400 méternél magasabban aznban engedélyezett a repülés

Egyiptom: több tucat induló járatot töröltek hétfőn

Észtország: kedden továbbra is részlegesen nyitott a légtér. A tallinni repülőtér üzemeltetésének az újrakezdése este 9 óra tájban várható. Az észt főváros légterében 6 ezer és 11.500 méter fölött enegedélyezett a repülés

Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.

Finnország: újra meghosszabbították a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig

Franciaország: az Air France francia légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már, a párizsi Roissy és Orly repülőtérről a nemzetközi forgalom háromnegyede fokozatosan újra elindulhat.

Hollandia: hétfő este három utasszállító gép elindult Amszterdamból a tengerentúlra

Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt

Írország: kedd reggel 6-kor korlátozottan megnyílnak a repülőterek, az Aer Lingus légitársaság transzatlanti járatait menetrend szerint indítja, a Ryanair szerda délig nem közlekedteti észak-európai járatait

Izland: minden repülőtér nyitva van, de Európába nem közlekednek járatok

Lettország: reggel 8 órakor megnyílt a légtér, majd egy órával későb az összes repülési korlátozást feloldották

Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották

Lengyelország: kedden az összes repülőtér zárva marad

Magyarország: Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is, legközelebb hat óra múlva döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzárat, az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani.

Nagy-Britannia: Szakértők szerint “valószínűtlen” a brit légiforgalom zömét lebonyolító dél-angliai – köztük a londoni – repülőterek keddi megnyitása, mert újabb hamufelhő éri el a brit légteret.

Németország: teljes káosz alakult ki a légi közlekedésben; noha délután 14 óráig meghosszabbították a légtérzárlatot, több légitársaság – mindenekelőtt a Lufthansa és az Air Berlin – újraindította és indítja járatait.

Norvégia: kedd reggel ismét lezárták a légteret az ország délnyugati része felett

Olaszország: Kedd reggel 8 órakor a belföldi járatok számára megnyílt a két milánói repülőtér, majd sorra újraindították a forgalmat az észak-olaszországi légikikötők.

Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér

Románia: hétfőn 20 órakor megnyílt a teljes légtér

Spanyolország: tizenhét repülőtér áll nyitva

Svájc: kedd reggel 8-kor megnyílt a légtér

Svédország: a légtér nyitva van a Gothenburg városától Stockholmig tartó országrész felett, a SAS légitársaság újra elindítja belföldi, valamint a svéd és a norvég főváros közötti közlekedő járatait

Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt

Szlovákia: a légtér nyitva a keleti országrészben 7,5 kilométeres magasság felett, a pozsonyi repülőtér zárva tart

Szlovénia: hétfőn 6 órakor ideiglenesen megnyitották a légteret

Törökország: semmilyen légi forgalmi korlátozás nincs

Ukrajna: nyitva van a repülőterek zöme, köztük a kijevi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik